Sisustus

Makuuhuone

Makuuhuoneen sisustaminen oli ehkä se hetki, jota odotin kaikkein eniten ennen muuttoa. Uskon vahvasti siihen, mitä fysiikanopettajamme lukiossa aina hoki: sängyn pitäisi olla pyhitetty nukkumiseen ja lasten tekoon. (Miksi hän sitä hoki on jo jäänyt muistojen sumuun). Oikeastaan olen sitä mieltä, että koko makuuhuoneen pitäisi olla jonkinasteinen rauhan pyhättö, joka levollisella ilmapiirillään tukisi rauhallista unta. Ja kolmen lapsen äitinä arvostan unta yli kaiken, ilman riittävää lepoa siirryn joko autopilotille ja mekaanisesti hoidan vain lasten välttämättömimmät tarpeet tai annan tilaa huutavalle, hermojaan koko ajan menettävälle äitihirviölle.

Edellisen asunnon makuuhuone oli ahdettu täyteen tavaraa, oli sänky, jonka vierellä työpöytä, lipasto, vaatekaappi ja urheilutavaroita. Jokainen neliömetri oli käytetty tehokkaasti, mutta mikään levon ja rakkauden tyyssija se ei ollut.

Pinterestia selailtuani minulle tuli aika vahva ajatus siitä, minkätyylisessä huoneessa haluaisin valvoa vauvan kanssa pikkutunneille nukkua. Keräsin moodboardin, joka näyttää makuuhuoneen osalta tältä:

Ja tällaiselta huone tällä hetkellä näyttää:

Värimaailma (puun värit, beige, luonnonvalkoinen) lähti itse asiassa meidän vanhasta sängystä, joka oli samaa Ikean Malm-sarjaa, mitä tuo lipasto on. Meillä ei ollut tarkoitus laittaa sänkyä vaihtoon muutettaessa, mutta niin siinä vain kävi, että päätettiin samalla satsata hieman parempiin yöuniin ja ostaa kerralla kunnon sänky. Sekin on Ikeasta ja sanoisin, että se on noin kolme kertaa korkeampi mitä edellinen oli. Runko on Espevär kiinteällä Hyllestad patjalla ja meillä on miehen kanssa molemmilla omat petarit, minulla Tustna, hänellä Tussöy. Tässä on ollut hyvä nukkua, vaikka aluksi tuntui, että sinne piti minunkin kiivetä kuin paraskin vuorikiipeilijä, vaikka olen keskivertoa pidempi. Mutta korkeuteen tottui pian ja patja on hyvä selälle. Meillä on pitkällä tähtäimellä tavoitteena hankkia Porin Villa&Peitteestä hevosenjouhipetari, mutta sen aika on sitten kun patjalla ei ole enää kovin suuri mahdollisuus saada osumaa erinäisistä lapsiperheille tyypillisistä eritteistä.

Kehitin aika pian fiksaation tuollaisesta suuresta pyöreästä peilistä. Tämä on isoin pyöreä peili, mitä Ikeasta löytyi. Se oli alunperin musta, mutta se oli liian kontrastinen muun sisustuksen kanssa, joten spraymaalasin sen beigeksi. Oli yllättävän iso homma ottaa peilin kehys irti, tai oikeastaan saada se maalauksen jälkeen takaisin paikalleen, mutta täysin sen arvoista. Muutos oli itsessään pieni, mutta sen vaikutus suuri, koska peili sulautuu nyt paljon paremmin huoneeseen. Sen yläpuolella olevaa hyllyä vielä hieman pohdin, tökkäsin sen siihen, koska olin alun perin laittanut peilin paljon korkeammalle ja kehyksen värjäyksen yhteydessä siirsimme sen alemmas. Hylly siis paikkaa tällä hetkellä seinään tulleet reiät.

Arjen realismia, vauvan makuupaikka ja tarvikkeita: harsoja, vaippoja, yöpuku, punaiset valot, jotka laitan päälle kun imetän ja yöpöydällä pissatuskulho.

Tällä hetkellä vauva nukkuu vieressäni pinniksessä, josta on otettu yksi laita pois. Tämän takia yöpöytä on nyt vähän hassusti tuolla pinniksen vieressä sivussa. Tämä sängyn päätypuoli on sellainen, etten ihan vielä tiedä mitä sille tekisi. Todennäköisesti vuoden päästä tuo vauvan sänky on tästä jo poissa ja sitten voin miettiä tätä järjestelyä uudelleen.

Tämä ihana kirjahylly löytyi vähän ennen muuttoa edellisen asunnon roskakatoksesta. Itse asiassa tämä on lasten kirjahyllyn lisäksi talon ainoa kirjahylly. Ennen muuttoa heitimme runsaalla kädellä vanhoja kirjoja pois – paljon esimerkiksi sellaisia teoksia, joita tuskin enää koskaan luemme. Säästin lähinnä vain tällaisia “self help” -kirjoja, joihin huomaan aina palaavani uudelleen tai joihin en vielä ole ehtinyt kunnolla syventymään. Olen muissa kirjoissa siirtynyt sähkökirjoihin, koska niitä on helpompi esim. imettäessä lukea Kindlellä, kun lapsi ei häiriinny kirjan sivujen kahinasta.

Vaatesäilytyksestä ajattelin tehdä oman postauksen, mutta mainittakoon, että mieheni kaikki vaatteet mahtuvat lipaston toiseen puolikkaaseen ja minun käytössäni on sen toinen puoli sekä tuo vaaterekki. Vaaterekki on mallia “tein itse ja (oikeasti) säästin”. Sain inspiraation Hay loop stand -naulakosta, joita katselin tori.fi:stä, mutta käytettynäkään en pystynyt itselleni puolustelemaan reilun sadan euron hintaa yhdelle naulakolle, oli se sitten miten kaunis ja toimiva tahansa. Joten marssin rautakaupan puutavaraosastolle ja sain alle parilla kympillä aikaiseksi jotain, joka etäisesti muistuttaa esikuvaansa ja pysyy jotenkuten pystyssäkin.

Verhot ovat meidän vanhat pimennysverhot ja maton ostin uutena alennusmyynnistä, tämä on Luhdan Loitsu matto (https://www.veke.fi/luhta-loitsu-puuvillamatto). Etsin pitkään täydellistä puuvillamattoa, olisin halunnut siihen tupsuja tai palluroita, mutta pihiys voitti ja päädyin ostamaan tämän simppelimmän nukkamaton, enkä ole kyllä katunut päätöstä. Mielestäni matto sopii tänne oikein hyvin.

Huoneen kruununa on itsetekemäni makramee-valaisin, jota aloin työstämään alkuvuodesta. Olen käyttänyt siihen kahta erilaista lankaa ja vanhaa lampunvarjostimen runkoa. Se on ensimmäinen makrameetyöni ikinä, mallit eri kerroksiin löysin youtubesta ja loppuvaiheessa olin jo niin kärsimätön, että sävelsin vapaalla kädellä, jotta sain lampun ripustettua. Sopii monella tapaa huoneen boheemiseen henkeen. Minulla on vielä sänkyä varten yksi iso projekti, josta olen haaveillut koko pienen ikäni. Se tullaan toteuttamaan tässä talven aikana, joten pysyhän kuulolla…

Mitä mieltä olet makkarista? Joku lempijuttu, jotain mitä haluaisit omaan taloon? Jotain mitä tekisit toisin?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.